PalkkaOnline

Ofta
Frågor

Vanliga frågor om lätt entreprenörskap

Registrering som payonline-användare är alltid gratis. Vi tar inte betalt för tillgång till tjänsten, men din serviceavgift beror på vilken lön du tar ut. Du betalar ingenting förrän du höjer din lön.

Det är enkelt att skapa ett företagsnamn, men det är inte lämpligt att ta hand om en entreprenörs många ansvar självständigt. Som traditionell entreprenör är du ansvarig för att ta hand om alla anmälningar och betalningar i tid, även om du använder en redovisningsbyrå.

Det är därför många väljer lätt entreprenörskap. Vi tar hand om entreprenörens administrativa och juridiska skyldigheter för din räkning. Du kommer att kompenseras för ditt arbete som lön, för vilket alla utgifter redan har dragits av. Lätt entreprenörskap är också ett bra sätt att utöva entreprenörskap innan en eventuell övergång till en traditionell entreprenör!

När du fakturerar ditt arbete via PalkkaOnline har du inget annat entreprenörsansvar än att ta hand om YEL-försäkringen. Om du vill tar vi också hand om det åt dig, så länge du bestämmer dig för nivån på din pensionsförsäkring.

När det gäller redovisning och beskattning är du anställd. I lagen om arbetslöshetsförsäkring behandlas också en lätt företagare som företagare.

Även som lätt entreprenör har du fortfarande möjlighet att ha en sådan. justerat dagtraktamente om din företagsverksamhet anses vara deltid. När det gäller pensionsförsäkring omfattas du av YEL. Du måste ta ut YEL-försäkring om kriterierna för skyldigheten att försäkra är uppfyllda för dig.

När du använder faktureringstjänsten godkänner och bekräftar du att du inte har ett anställningsförhållande med din klient i den mening som avses i lagen om anställningsavtal.

Hur liten den än är. Vi har inte ett minimibelopp som du kan fakturera. Så du kan fakturera via oss t.ex. ett kort städjobb. Observera att när du höjer din lön är vår lägsta serviceavgift 10 €.

Du kan också fakturera privatpersoner via PalkkaOnline. Det är möjligt för kunden att få ett hushållsavdrag för den del av arbetet som gäller om skattemyndigheternas krav är uppfyllda.

Din lön kan lyftas med en försening på en dag efter att din kund har betalat fakturan. När du begär lön via vårt system före 16.m., är lönen på ditt konto nästa arbetsdag.

Oroa dig inte, jag klarar mig. Vi tar även hand om insamlingen av fakturor om du vill.

Ja. Från och med den 1 maj 2017 kommer användare av faktureringstjänster att klassificeras som egenföretagare när det gäller pensionsförsäkring. Detta innebär att om din årsinkomst överskrider minimigränsen för YEL-försäkring måste du ha YEL-försäkring. Minimiinkomsten från arbetet i YEL-försäkringen, dvs. den nedre gränsen år 2022, är 8261,71 euro.

Vi har gjort YEL-försäkringen så enkel som möjligt och du kan hantera YEL-försäkring bekvämt genom oss.

Din förmåga att få arbetslöshetsersättning som lätt företagare beror på omfattningen av ditt arbete som lätt företagare. Om du är arbetslös och får inkomstrelaterad eller grundläggande dagpenning kan du förlora din rätt till arbetslöshetsersättning om du är anställd på heltid som lätt företagare. Beslut om heltidsarbete fattas alltid av arbetsförmedlingen.

Kontakta

Var en lätt entreprenör! Vi betjänar dig i alla dina frågor om lätt entreprenörskap.

Registrera dig

Anmäl dig till Palkkaonline.


PalkkaOnline

Kundservice:
asiakaspalvelu@palkkaonline.fi
010 319 8830